Ook dit jaar is Griekenland nog steeds een populair vakantieland. Vakantiegangers blijven (gelukkig) naar de Griekse eilanden komen voor een welverdiende vakantie. Dat snappen wij helemaal: de eilanden zijn prachtig, de mensen zijn er ontzettend gastvrij, het eten is er top en er zijn talloze (actieve) activiteiten te ondernemen. Maar hoe zit het vandaag de dag eigenlijk met het vluchtelingenprobleem? We schreven eerder dit jaar een korte update over een eventuele vakantie naar Griekenland. Hoe zit dat nu? We hebben een aantal feiten voor je op een rij gezet. Wij blijven bij de conclusie van ons eerdere artikel: je kunt met een gerust hart afreizen naar een van de Griekse eilanden.

Terug naar Turkije

Eind vorig jaar kwamen duizenden mensen uit onder andere het oorlogsgebied in Syrië via Turkije richting Griekenland. Een groot probleem, want wat moet een land in een keer met zoveel mensen? Hoewel veel vluchtelingen een onderdak hebben gekregen in een van de Europese landen is er nog steeds een grote groep aanwezig waar op het moment van schrijven geen officiële plek voor is. Sinds een nieuwe regeling tussen Turkije en de Europese Unie vorige maand kunnen vluchtelingen die na 20 maart zijn aangekomen in Turkije terug worden gestuurd naar dit land. Sinds 4 april zijn er rond de 300 mensen teruggestuurd vanaf Lesbos naar Turkije. De verwachting is dat dit er in de komende maanden meer zullen worden.

Vluchtelingen in Griekenland

Natuurlijk zijn er nog steeds vluchtelingen in Griekenland die op zoek zijn naar een veiliger bestaan. Net als wat we eerder schreven zul je deze mensen voornamelijk tegen kunnen komen op de eilanden die dicht bij het vasteland van Turkije liggen, zoals Lesbos, Kos en Rhodos, ondanks dat er vandaag de dag meerdere groepen worden teruggestuurd naar Turkije. Het kan dus zeker zijn dat je hier nog geconfronteerd wordt met het vluchtelingenprobleem. Het ligt er natuurlijk wel aan waar je verblijft op de eilanden: vluchtelingen zul je voornamelijk rondom politiebureaus en havens vinden. Wanneer je dus een huisje in de natuur in het binnenland van Lesbos hebt geboekt is de kans klein dat je daar vluchtelingen tegenkomt.

Blog - Update vluchtelingen op de Griekse eilanden 2Een vakantie boeken

Hoewel het in de media soms over kan komen dat je in heel Griekenland iets merkt van het vluchtelingenprobleem, is dit verre van waar. Er zijn genoeg plekken die gewoonweg niet interessant zijn voor vluchtelingen, omdat ze er geen doorgang hebben naar het vasteland. Wil je er zeker van zijn dat je op vakantie kunt zonder dat je iets meekrijgt van de vluchtelingencrisis? Boek dan een vakantie naar de wat meer noordelijke eilanden zoals de eilanden in de Sporaden of de Cycladengroep. Een pluspunt: deze eilanden, zoals Syros en Paros, zijn vaak nog net iets minder toeristisch dan bijvoorbeeld Rhodos of Lesbos. Dat wordt dus ultiem genieten van een welverdiende ontspannen vakantie op een échte Griekse plek! Twijfel er niet aan en boek dus gewoon je zomervakantie naar de Griekse eilanden. We weten zeker dat je er geen spijt van gaat hebben. Op naar ouzo, tzatziki en souvlaki!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.