Vorig jaar stond het nieuws bol van de binnenkomende vluchtelingen in Griekenland via de Middellandse Zee. Veel vakantiegangers besloten om Griekenland hierdoor links te laten liggen, maar waarom? Mensen wisten niet goed wat er aan de hand was op de Griekse eilanden en of het wel veilig was om er op vakantie te gaan. We zijn inmiddels een tijd verder en hoewel de problematiek natuurlijk nog steeds actueel is, kun je met een gerust hart naar één of meerdere van de Griekse eilanden af reizen. We hebben een aantal feiten voor je op een rij gezet, zodat jij wellicht deze zomer kunt gaan genieten van de Griekse zon, goed eten en een prachtige omgeving.

 

Actueel nieuws vluchtelingen

Hoewel de grootste migrantenstroom in de zomer van 2015 het vasteland van Europa bereikte, zijn er vandaag de dag nog steeds grote groepen vluchtelingen die veiligheid zoeken in een Europees land. Griekenland is geografisch gezien het beste land voor de vluchtelingen om Europa binnen te komen. In eerste instantie komen ze meestal aan op een van de eilanden die het dichtst bij Turkije liggen: Lesbos, Kos, en Rhodos. Vanuit daar proberen ze verder te reizen naar het vasteland van Griekenland van waaruit ze asiel proberen aan te vragen in één van de Europese landen.
Wanneer je nu op vakantie gaat naar één van deze eilanden of het vasteland van Griekenland kan het dus nog zeker voor komen dat je geconfronteerd wordt met de vluchtelingenstroom.

 

Geen gevaar, juist vriendelijk

Vluchtelingen verzamelen zich voornamelijk in gebieden waar veel hotels te vinden zijn. Ook zoeken ze veiligheid bij politiebureaus, registratiecentra en havens.
Uit verschillende bronnen van ooggetuigen blijkt dat veel toeristen verwachten dat het onveilig zal zijn met al die groepen vluchtelingen. In praktijk blijkt dit enorm mee te vallen. De mensen wachten tot het moment wanneer ze verder kunnen reizen en zien Griekenland echt als een tussenstop. Hierbij krijgen ze vaak hulp van vriendelijke Grieken die ze eten en drinken aanbieden. Kortom: het is verre van onveilig om af te reizen naar deze Griekse eilanden. Media is misleidend zo meldt ook deze toerist vanaf het eiland Kos:

De media in Nederland zeggen dat het hier chaotisch is, dat de vluchtelingen vervelend zijn en dat het in de parken naar urine ruikt. Daar is allemaal niks van waar. De vluchtelingen zijn juist aardig, zijn dankbaar dat ze hier zijn en zijn heel netjes, zover dat kan als je leeft op straat (september 2015).

Blog Update Griekenland vs Vluchtelingen 2

Vakantie op de Griekse eilanden

Deze en alle andere eilanden zijn natuurlijk ook nog steeds toegankelijk voor toeristen die vakantie willen vieren. Hotels en restaurants zijn gewoon open en excursies en activiteiten zijn gewoon te boeken. Sterker nog: je helpt de Grieken er juist mee wanneer je een vakantie naar dit indrukwekkende paradijs boekt!
Het land zelf is nog steeds in crisis en wordt extra hard getroffen door het grote migrantenprobleem. Iedere kleine beetjes wat betreft toeristische inkomsten helpen. Je zult zien dat mensen van de lokale horeca ontzettend blij zijn wanneer je er wat komt eten of drinken. Een extra fooi van een paar euro kan dan ook zeker geen kwaad.
Voor toeristen is er van de crisis overigens weinig te merken. Op toeristische plekken in bijvoorbeeld Athene of op Kreta is er nog steeds genoeg te doen. Vorig jaar ging het nieuws rond dat er nergens meer gepind kon worden, maar zelfs op de kleinere eilanden in bijvoorbeeld de Cycladengroep kun je als toerist gewoon geld opnemen.

Deze Griekse eilanden zijn vluchteling vrij

De eilanden gelegen aan de westkant van Griekenland liggen het meest buiten de vaargebieden van de vluchtelingen stroom en zijn daarnaast ook nog eens de groenste eilanden die Griekenland kent, welkom op de Ionische eilanden:
Boek vandaag nog je vakantie naar een Grieks eiland

Wat kun je doen?

Natuurlijk kun je ook zelf het heft in handen nemen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende organisaties op de bovengenoemde eilanden waar je hulp kunt aanbieden bij het opvangen van vluchtelingen in de tijdelijke kampen.
Ook kun je er voor kiezen om in Nederland spullen in te zamelen en deze naar de desbetreffende gebieden te brengen. Zo zijn diverse spullen zoals warme kleding en winterse accessoires met de komst van de winter van groot belang. Waar de vluchtelingen in de zomer kampten met uitdrogingsverschijnselen, is de vrieskou op het moment het grootste probleem wat betreft het weer.

 

Andere Griekse eilanden

Er zijn echter ook andere Griekse eilanden waar je op vakantie kunt gaan zonder dat je met de vluchtelingenproblematiek te maken krijgt. Neem bijvoorbeeld de eilanden die wat meer noordelijk gelegen zijn: veel eilanden in de Cycladen of de Sporaden zijn tamelijk klein en liggen niet op de route van Turkije richting het vasteland van Griekenland. Hierdoor zijn het geen interessante plekken voor vluchtelingen, ze hebben er immers geen doorgang naar een betere plek.
Voor de westerse toerist zijn de Cycladen echter ontzettend boeiend: omdat deze eilandengroep nog aardig onontdekt is, vind je hier nog het échte Griekse leven. Denk aan de typische Griekse keuken, verlaten strandjes en roadtrips over ruige weggetjes met prachtige uitzichten. Kom tot rust op het adembenemende Mykonos of geniet van Griekse delicatessen op het bijzondere Tinos. Een vakantie op de Griekse eilanden is onvergetelijk!

21 reacties

 1. marc.uhl@capgemini.com'
  Marc

  Het eiland Kreta hoort helemaal niet in het rijtje van eilanden die dicht bij Turkije liggen. Een beetje slordig.

  Beantwoorden
  • Gjalt

   Beste Marc,
   Bedankt voor uw reactie en oplettendheid. Wat u zegt is correct en Kreta is inmiddels verwijdert uit het stukje zin.

   Groet,
   Gjalt

   Beantwoorden
  • Gjalt

   Het aantal vluchtelingen tot zover wij weten is nihil. Zakynthos ligt dan natuurlijk ook aan de westkant van Griekenland en de meeste vluchtelingen komen via Turkije (oosten) Griekenland binnen.

   Beantwoorden
  • Gjalt

   Beste Ellie,

   Tot zover bij mij bekend zijn er geen vluchtelingen stromen op en naar Lefkas. Lefkas ligt aan de westkant van Griekenland en de vluchtelingen komen aan op de eilanden bij Turkije (oostkant van Griekenland).

   Beantwoorden
 2. roberto_sciacca@hotmail.com'
  Roberto

  Het eiland kos is ook vluchtelingen vrij. En bevinden zich hier dan ook geen vluchtelingen meer . Helaas wordt dit nergens in de media vermeld.

  Beantwoorden
  • Gjalt

   Hallo Greetje,

   Kreta is rustig en hiermee is het eiland zoals we gewend zijn goed om op naar vakantie te gaan.

   Beantwoorden
 3. j.brancea123@yahoo.com'
  jazz

  ik vind kefalonia heel mooi, en wil graag weten of daar vluchtelingen zitten? ik hoop het niet… ik hoop op een spoedig antwoord 🙂

  Beantwoorden
  • Gjalt

   Hallo,

   Kefalonia zit aan de westkant van Griekenland en is volkomen rustig als we het hebben over aanmerende vluchtelingen. De meeste vluchtelingenstromen (waren) zijn bij de oostelijke eilanden aan de kant van Turkije.

   Beantwoorden
 4. r.p.kosterman@xmsnet.nl'
  Ruud

  We lezen steeds meer berichten dat er wel 200.000 vluchtelingen klaar staan om via Libie of Egypte naar Kreta en Italie te komen als de zee rustiger wordt ( meestal in de zomermaanden). Hoe groot is de kans dat Zuid Kreta wordt overspoeld deze zomer door vluchtelingen nu de route via Turkey steeds meer op slot gaat ?

  Beantwoorden
  • Gjalt

   Hallo Ruud,

   Bedankt voor uw berichtje. Ik kan niet voorspellen hoe dit zal gaan verlopen. Op Kreta en aantal andere eilanden zijn natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Denk hierbij aan opvang en begeleiding.

   Beantwoorden
  • Gjalt

   Hallo Natascha,
   Bedankt voor je vraag. Op Corfu is het wat betreft vluchtelingen rustig. Niet alleen Corfu maar ook de overige eilanden die aan de westkant liggen van Griekenland zijn in dit opzicht rustig en zijn geen problemen bekend.

   Beantwoorden
 5. Ingrid.rietmeijer@gmail.com'
  Ingrid

  Er komen nu mee vluchtelingen omdat het warmer wordt over de Middellandse zee had ik ergens gelezen, zijn er ook vluchtelingen die naar Zakynthos gaan?

  Beantwoorden
  • Gjalt

   Hallo Ingrid,
   Bedankt voor je vraag. Zakynthos ligt als eiland aan de juiste kant van Griekenland (westkant) en hiermee in de Middellandse Zee.
   De meeste geregistreerde vluchtelingen in Griekenland zijn via de Oostkant (via Turkije) binnengekomen. Het is nooit met zekerheid te zeggen over er wel of niet boten met vluchtelingen gaan aankomen op Zakynthos maar voor zover wij eten is dit niet het geval.

   Beantwoorden
  • mokumdutchy@gmail.com'
   Ferrie

   2015, 2016, 2017 schitterende vakanties op Zakynthos gehad en ook dit jaar zien wij er al weer naar uit. Prachtig eiland met Carreta Carreta (waterschildpad) in de baai aan de zuidkant waar het heerlijk snorkelen is.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.