Vakantie Salamina

Salamina ligt op een sprong van het vasteland

Salamina, het grootste Argo-Saronische eiland, ligt zo dichtbij Athene dat de meeste Grieken het als een deel van het vasteland zien. In het weekend of tijdens korte vakanties kom je dan ook veel inwoners van Athene op Salamina tegen die hier komen voor een momentje van rust met een heerlijk glaasje wijn. Vandaag de dag is Salamina een aardige mengeling van vakantiehuisjes, witte kerken en goedkope taverna’s. Het is een knus eiland waar het goed vertoeven is tijdens de vakantie. En juist die momenten dat de inwoners van het vasteland er niet zijn is het hier ronduit fantastisch, geen drukte, geen herrie en juist heel veel rust en genot met de prachtige omgeving.
Salamina sluit de Baai van Elefsina af en in de buurt liggen honderden schepen, waarvan sommige op een scheepskerkhof uiteen liggen te vallen. En de naam, Salamis, herinnert aan een van de beroemdste zeeslagen uit de oudheid.

Tijdens een wandeling of ritje zie je verschillende plaatsen die eigenlijk gebieden met zomerhuisjes van Atheners zijn. De noordkust, met een marinebasis, ligt tegenover het industriegebied van Elefsina en is niet het bezoeken waard. De badplaats Selinia in het oosten is populair. Het zuiden is verhoudingsgewijs bergachtig en biedt mooi uitzicht op het eiland Aigina en de Peloponnesische kust.

Stad van het eiland

Salamina-stad (1) is de hoofdstad van het eiland en begeeft zicht aan de westkust, een niet erg levendig oord maar heeft zijn eigen gezelligheid. Salamina-stad kan zomers een levendige stad zijn en heeft dan geregeld festivals in het Euripides theater bovenop de Patris heuvel. Zowel het eiland als de stad dragen de naam Koúlouri, vernoemd naar een koekje dat dezelfde vorm heeft. Ten oosten van de stad ligt Agios Nikólaos. Het heeft zijn eigen karakter met zijn 19de eeuwse herenhuizen aan de kade en zijn kleine kaïks, die de dagelijkse visvangst uitladen.

Van Paloúkia (2) slingert een weg door het zuiden naar de dorpen Selínia (3), Aiánteio (4) en Peristéria (5). Het 17de eeuwse Moni Faneroménis, in het noordwesten, kijkt uit over een kleine zee-engte en het oude Eleusis op de Attische kust. Het klooster fungeerde als toevluchtsoord voor Griekse vrijheidsstrijders.

Het is een eiland dat zich prima uitleent voor de beproeving van culturele en historische hoogstandjes maar waar ook gewoon lekker op het strand of aan een zwembad geluierd kan worden.

Stranden van Salamina

De stranden gelegen in het zuiden van het eiland zijn het mooist en schoonst van allemaal. Deze stranden zijn in verhouding met de andere ook redelijk rustig.
Bezoek de stranden van Kaki Vigla, Faneromeni, Saterli, Selinia, Kanakia en Peristeria eens tijdens een rondje ritje met een huurauto of scooter.
Mocht je tijdens je verblijf alleen in het noordelijk deel van het eiland verblijven dan is het zandstrand Psili Ammos, tegenover Elefsina, een mooi alternatief.

Salamina

Salamina, feiten en cijfers

Inwonersaantal Salamina: 39.000
Oppervlakte Salamina: 95km2
Eilandengroep: Argo-Saronische eilanden Aantal vliegvelden: 0

Bereikbaarheid Salamina

Je kan vliegen op het vliegveld van Athene. De bereikbaarheid van Salamina is dan per veerboot vanaf het vasteland vanaf o.a. Piraeus en Perama de twee havenplaatsen van Athene. Van hieruit gaan dagelijks de veerboten op en neer.

Kaart van Salamina

Weer & klimaat op Salamina

Salamina heeft een warm mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hierdoor warm en droog. De wintermaanden zijn zacht en er is meer kans op neerslag.
Zie onderstaand een gemiddelde weergave van het weer op Salamina per maand.

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 13 °C41116 °C
Februari 13 °C51015 °C
Maart 16 °C6815 °C
April 20 °C8716 °C
Mei 25 °C10518 °C
Juni 29 °C11221 °C
Juli 31 °C12124 °C
Augustus 32 °C11224 °C
September 29 °C9324 °C
Oktober 23 °C7521 °C
November 18 °C5819 °C
December 14 °C41217 °C