Vakantie Nisyros

Nisyros is een groen eiland waar terrassen met olijf-, dadel- en amandelbomen scherp afsteken tegen het vreemde grijs gele ‘maanlandschap’ van de kraters. Geen bezoek aan het eiland is compleet zonder een excursie naar de vulkaan.

Nisyros ligt op een vulkanische rug die door Aegina, Poros, Milos en Santorini loopt. De vulkanische grond is zeer vruchtbaar en je treft hier dan ook een unieke flora en fauna aan. In de oudheid was het eiland beroemd om zijn molenstenen, die de ‘stenen van Nisyros’ werden genoemd. Nu is Nisyros redelijk welvarend dankzij de opbrengsten uit de mijnbouw (puimsteen) op het noordelijker eilandje Gyali (1).
Overdag staat Nisyros bol van de dagjesmensen uit Kos, maar ’s avonds keert de rust terug. Neem bij een bezoek aan de vulkaan ook een kijkje in het aardige dorpje Nikia (2) met zijn choklakia mozaïek op het plein, en het verlaten Emporeios (3), dat tegen de rand van de kater ligt.
Paloi (4), ten oosten van Mandraki, is een aardig vissersdorpje met goede taverna´s en een reeks donkere zandstranden. Zo´n 2 km ten westen van het dorp, bij Loutra (5), tref je een verlaten kuuroord aan.
In het hoogseizoen waait er op Nisyros regelmatig een stevige wind. De stranden ten oosten van Paloi liggen dan ook vaak bezaaid met aangespoeld materiaal.

Nisyros1

Hoofdstad Nisyros

Vanaf de hoofdstad, Mandraki (6), van het eiland vertrekken bussen met toeristen naar de vulkaan. Een indrukwekkend gezicht en dus zet dit als ‘te doen’ op je lijstje. De smalle huizen in Mandraki hebben twee verdiepingen en kleurige balkons, waaraan vaak slierten tomaten en uien te drogen hangen. Een wirwar van straatjes komt uit op de Plateia Iroon, waar een oorlogsmonument staat. Andere straatjes lopen zuidwaarts, voorbij de kipos (openbare boomgaard), naar het centrale plein, de Plateia Ilikiomenon.
’s Avonds is het in deze wijk een levendige boel; de winkels zijn geopend en op geschilderde borden kan je zien wat er te koop is. Naarmate je dichter bij de middeleeuwse wijk Chora komt, worden de straten smaller en kronkeliger.
In de nabijgelegen wijk Langadi komen de balkons van de huizen aan weerskanten van de straten haast tegen elkaar aan. De belangrijkste bezienswaardigheden in Mandraki zijn het kasteel van de johannieters, dat in 1325 boven op een rots werd gebouwd, en het 16de eeuwse klooster Moni Panagias Spilanis binnen in het kastro. Vanuit Mandraki kan je een boottocht maken naar Gyali en het eilandje Agios Antonios (7).

Nisyros, feiten en cijfers

Inwonersaantal Nisyros: 980
Oppervlakte Nisyros: 50km2
Eilandengroep: de Dodekanesos
Aantal vliegvelden: 0

Bereikbaarheid Nisyros

Het eiland Nisyros heeft geen vliegveld. Vanuit Piraeus, Rhodos en Kos vertrekken er boten naar Nisyros. Er kan wel rechtstreeks gevlogen worden op Rhodos en Kos.

Kaart van Nisyros

Weer & klimaat op Nisyros

Nisyros heeft een warm mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hierdoor warm en droog. De wintermaanden zijn zacht en er is meer kans op neerslag. Zie onderstaand een gemiddelde weergave van het weer op Nisyros per maand.

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 15 °C51417 °C
Februari 15 °C51016 °C
Maart 17 °C7816 °C
April 20 °C9317 °C
Mei 25 °C10319 °C
Juni 30 °C12021 °C
Juli 32 °C13023 °C
Augustus 33 °C12024 °C
September 29 °C10124 °C
Oktober 25 °C8625 °C
November 21 °C6720 °C
December 17 °C41318 °C