Vakantie Naxos

Naxos, rijk aan geschiedenis, een eiland dat voldoet aan ontspanning en een bruisend (nacht)leven kent

Ontdek de historie van Naxos

Met een kustlijn van maar liefst 148 kilometer is Naxos het grootste eiland van de Cycladen in Griekenland. Daarnaast is het ook het meest groene eiland in de Egeïsche zee: je vindt hier talloze groene valleien waar je uren rond kunt lopen. Ook is Naxos de ideale bestemming voor iedere reiziger die van een beetje historie houdt. Op het eiland zijn diverse historische hoogtepunten te vinden zoals de vele oude kerkjes en en een 2500 jaar oude tempelpoort.

Cultuur snuiven op Naxos

Eeuwen geleden wordt het eiland Naxos al beschreven in de mythologie. Daarvan is nog veel te ontdekken en te zien op het eiland. Neem bijvoorbeeld de 2500 jaar oude tempelpoort van Apollo bij de haven van Naxos. Bij zonsondergang geeft deze poort vanaf de aankomende en vertrekkende veerboten een bizar maar prachtig gezicht. Tevens kun je in de steden zoals Naxos Stad (1) goed zien dat er een grote geschiedenis aan het eiland vooraf is gegaan. De steden zijn allemaal opgebouwd uit kleine, idyllische straatjes met oude stenen huisjes waarin de Venetiaanse stijl nog goed te zien is. Het kasteel in het hart van de stad is prachtig om te zien. Hier ontdek je nog diverse details uit de 14e en 15e eeuw.

Naxos1
Naxos2 Naxos3

Eilandhoppen: de perfecte bestemming

Veel reizigers kiezen Naxos als een bestemming tijdens hun eilandhop-trip. Tijdens een dergelijke trip bezoek je meerdere Griekse eilanden tijdens één vakantie. Je kunt bijvoorbeeld binnen een week of twee weken vanaf Athene met de veerboot Naxos, Paros en Mykonos aan doen. Veel mensen wijken dan ook nog af naar Santorini, het eiland dat als één van de mooiste eilanden van Griekenland wordt gezien. Naxos is perfect om met bijvoorbeeld een huurauto binnen een paar dagen te ontdekken, helemaal wanneer je een gevarieerde vakantie wil. Je vindt hier zowel rust en ontspanning als een bruisend centrum met talloze winkels en restaurants.

De stranden van Naxos

Om tijdens het eilandhoppen ook even goed tot rust te komen biedt Naxos diverse prachtige stranden aan. Vooral in het zuiden van het eiland vind je mooie goudkleurige zandstranden met een azuurblauwe zee. Vooral Agios Prokopios (2) en Agia Anna (3) zijn twee erg populaire badplaatsen, omdat je hier naast een bijzonder strand ook hele mooie duinen vindt, iets wat je niet zo snel ziet op een Grieks eiland. Daarnaast liggen deze stranden aardig dichtbij Naxos Stad en vind je er tientallen sfeervolle taverna's en restaurants. Een stukje verderop vind je nog andere, iets minder drukke, stranden zoals Kastraki (4), Alyko, Pyrgaki (5), Plaka (6) en Ayassos (7). Ook hier zie je wederom een prachtig duinlandschap en word je verrast door een groot cederbos! Vooral het grote cederbos van Alyko is absoluut het bezoeken waard. Het is het grootste cederbos van heel Griekenland.

Naxos, feiten en cijfers

Inwonersaantal Naxos: 25.000
Oppervlakte Naxos: 448km2
Eilandengroep: de Cycladen
Aantal vliegvelden: 1

Bereikbaarheid Naxos

Je kan vanuit Nederland Naxos niet rechtstreeks bevliegen, je dient dan een tussenstop te maken in Athene of Santorini. Per veerboot is Naxos bereikbaar vanaf Santorini, Heraklion, Ios, Paros, Syros, Patmos, Ikaria, Kos, Amorgos en Donoussa.

Kaart van Naxos

Weer & klimaat op Naxos

Naxos heeft een warm mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hierdoor warm en droog. De wintermaanden zijn zacht en er is meer kans op neerslag.
Zie onderstaand een gemiddelde weergave van het weer op Naxos per maand.

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 13 °C41216 °C
Februari 13 °C51015 °C
Maart 15 °C7915 °C
April 18 °C8716 °C
Mei 22 °C10518 °C
Juni 25 °C13121 °C
Juli 28 °C14123 °C
Augustus 27 °C13123 °C
September 24 °C11323 °C
Oktober 21 °C7621 °C
November 18 °C6818 °C
December 15 °C51217 °C