Vakantie Limnos

Als een stille wachter die de engte van de Dardanellen (zeestraat bij Turkije) bewaakt, ligt Limnos op een strategische plaats op de kruising van zeewegen in het noorden van de Egeïsche Zee, op gelijke afstand van de berg Athos in het westen en de Turkse kust in het oosten. Het overvliegen van de Griekse gevechtsvliegtuigen en het belang van het op het eiland gestationeerde garnizoen herinnert trouwens aan deze geopolitieke werkelijkheid.
Maar het gezicht van Limnos blijft dat van een rustig en sereen eiland, een ideale plaats voor diegene die een ontspannen, authentieke sfeer zoekt. Zelfs in het hoogseizoen kan je ernaartoe gaan zonder angst voor de massa en dat is niet gebruikelijk op de eilanden. De militaire aanwezigheid heeft Limnos afzijdig gehouden van de toeristische hausse.
Tegenwoordig heeft het nog steeds een beschermde kustlijn en een beheerste stedelijke ontwikkeling. Een kader waar de rust de gastvrije inwoners, met hun zachte en innemende aard, beïnvloed lijkt te hebben.

Het vulkanische Limnos brengt goede wijn en honing voort. Door de ligging vlak bij de Dardanellen was het eiland een belangrijke buitenpost en bloeiende handelspost van de Byzantijnen en de Turken.

’s Zomers rijden er vanuit Myrina (1), op één na oudste stad van het eiland, bussen naar de meeste dorpen. Het leukst en mooist is natuurlijk Limnos zelf te verkennen met een auto of scooter, beide te huur in Myrina. Het klassieke Myrina is overigens leuk om te bezoeken. Niet erg toeristisch, gelegen tussen twee baaien op een landtong en zelfs één van de prettigste hoofdsteden van de Noordoostelijke Egeïsche eilanden. Ten zuidoosten van Myrina loopt de weg naar Kontias (2), de op twee na grootste plaats op Limnos, gelegen tussen twee beboste, vulkanische heuvels. De robuuste huizen, waaronder enkele fraaie herenhuizen in belle-époquestijl, passen mooi in het landschap.

De versterkte stad Poliochni (3), gelegen op een rots nabij Kaminia, wed kort voor 3000 v.C. gesticht en werd door een aardbeving verwoest en daarna nooit meer bewoond. De catastrofe voltrok zich zo plotseling dat veel bewoners geen tijd hadden om hun huizen te verlaten. Onder de ruïnes zijn diverse skeletten gevonden. Iedere zomer nog verrichten archeologen opgravingen in dit gebied. Kostbare offergaven en aardewerk uit de vindplaats liggen in het Archeologisch Museum van Myrina.
Ten noorden van Ifaisteia, aan de andere kant van de Tiganibaai, ligt de vindplaats van het oude Kabeirio (ook wel Kavirio), die al verder is opgegraven.

Eilanden voor de kust

Het kleine, met eiken begroeide Agios Efstratios (4) is de eenzaamste plek van deze eilandengroep. Er komen ’s zomers weinig toeristen. De enige havenplaats op het eiland rijk werd in 1967 getroffen door een aardbeving. Enkele gebouwen van voor de aardbeving staan boven de veerboot pier. Een klein uurtje lopen van de haven liggen verlaten stranden (tip).

Stranden van Limnos

Over het eiland liggen veel mooie stranden verspreid. Een aantal zandstranden zijn zelfs gewaardeerd met de blauwe vlag (Blue Flag Beach). Tot de top vijf van de meer dan 100 aanwezige stranden op het eiland behoren de volgende stranden:
Strand van Picha Nera, bij Myrina
Mikro Fanaraki bij Moudros (5)
Platy, Thanos en Evgatis (ten zuiden van Myrina).

Limnos grote fotoUnusual Beach bij Faraklo, Limnos

Limnos, feiten en cijfers

Inwonersaantal Limnos: 18.000
Oppervlakte Limnos: 477km2
Eilandengroep: Egeïsche eilanden
Aantal vliegvelden: 1

Bereikbaarheid Limnos

Je kunt Limnos zowel per vliegtuig als per boot benaderen. Het vliegveld van Limnos ligt bij Varos op het midden van het eiland en is rechtstreeks te bevliegen vanaf Schiphol.

Kaart van Limnos

Weer & klimaat op Limnos

Limnos heeft een warm mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hierdoor warm en droog. De wintermaanden zijn zacht en er is meer kans op neerslag.
Zie onderstaand een gemiddelde weergave van het weer op Limnos per maand.

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 10 °C51214 °C
Februari 10 °C61014 °C
Maart 12 °C6914 °C
April 17 °C8915 °C
Mei 21 °C10718 °C
Juni 26 °C12422 °C
Juli 29 °C13223 °C
Augustus 29 °C12224 °C
September 25 °C10423 °C
Oktober 20 °C7620 °C
November 15 °C5917 °C
December 12 °C41215 °C