Ik ben gek op olijven en heb mijzelf laten vertellen dat Lesbos de grootste olijvencultuur heeft van Griekenland.  Dit wilde ik van dichtbij zien. Dus in het vliegtuig en naar Lesbos!

De olijventeelt in Griekenland

De Minoërs op Kreta zijn vermoedelijk de eersten geweest die de olijfboom hebben gecultiveerd, rond 3800 v.C. De olijfgaarden in het moderne Griekenland dateren van 700 v.C., toen olijfolie een kostbaar exportproduct werd.
Volgens de mythologie zou Athena, de godin van de vrede en de oorlog, de eerste olijfboom hebben gepland in de Acropolis van Athene. De olijf is daarom een Grieks symbool voor vrede, weet het oude mannetje mij op een plein in Mytilini net na aankomst op Lesbos te vertellen.

Kreta schijnt meer olijfolie te produceren en ook van een beter kwaliteit, maar geen van de eilanden wordt zo gedomineerd door de olijvenmonocultuur als Lesbos met zijn 11 miljoen olijfbomen. De 11 miljoen olijfbomen zijn overigens nooit echt geteld krijg ik al snel te horen.

Verwerking

De vruchten kunnen worden geconserveerd waardoor ze het hele jaar door te eten zijn, of kunnen worden geperst tot een voedzame en veelzijdige toepasbare olie zoals wij die kennen, de olijfolie.
De olijvenoogst op Lesbos vindt plaats van november tot eind december. Iedere partij wordt naar de plaatselijke olijfmolen gebracht, apart geperst en gecontroleerd op kwaliteit. Over liefde voor het product gesproken. De vrouw van een olijvenboer vertelde haar verhaal dan ook vol passie en enthousiasme.

Uiteraard spreken de Grieken over ‘hun beste olijven’ die beter zijn dan de Spaanse of Italiaanse. Griekse olijfolie, groengeel na het persen, is volgens de Grieken het best. Dit komt door hun warmere en drogere zomers die een laag zuurgehalte in de olijf bevorderen.

Soorten olijven

De Griekse eilanden zijn een paradijs voor olijfliefhebbers, van de milde vruchten van de Ionische eilanden tot de aromatische van Kreta.

Elitses, zijn kleine zoete olijven uit Kreta

Tsakistes worden jong geplukt en licht gebarsten voordat ze in een zoutoplossing worden geconserveerd

Throumpes smaken uitstekend als een eenvoudige mezes met olijfoliebrood

Kalamata, de beroemdste Griekse olijf is glimmend zwart, amandelvormig en wordt geconserveerd in rodewijnazijn

Thasos-olijven worden in pekel geconserveerd en hebben een sterke smaak die goed bij kaas past

Ionische groene olijven hebben een milde smaak en worden bewaard in een lichte zoutoplossing

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.