Vakantie Kos

Bijzonder genieten op Kos

Één van de meest bezochte eilanden in Griekenland is het eiland Kos. Dat is niet zo heel gek: het eiland heeft ontzettend veel te bieden aan de drommen toeristen. De vele mooie stranden, het overheerlijke eten, de gezellige stadjes en de rijk cultuurhistorie. Er is eigenlijk voor iedereen wel wat leuks te beleven. Het bijzondere aan Kos is dat het grote deel van het eiland in tegenstelling tot de meeste Griekse eilanden behoorlijk vlak is. Dit is dan ook de reden dat veel fietsliefhebbers Kos als reisbestemming kiezen. De vele fietsroutes en aangelegde fietspaden bieden de sportieve reiziger de ideale bestemming aan.

Fietsen op Kos

De meeste fietspaden vind je rondom Kos-stad (1), het bruisende centrum van het eiland. Het is dan ook zeker aan te raden om de huurauto eens te laten staan en alles rondom het centrum per fiets te ontdekken. Met dit vervoersmiddel zie je immers veel meer en kun je optimaal van de fijne natuur rondom de stad genieten. Het leukste is natuurlijk om er zelf op uit te gaan met een goede kaart, maar je kunt ook kiezen voor populaire bestaande fietsroutes, zoals een route langs de oostkust: van Lambí (toeristenwijk, 2) in het noorden tot Agios Fokas (3) in het zuiden. Vergeet niet om je fototoestel mee te nemen. Hoewel het er vlak is, heb je veel mooie uitzichten en een prachtige natuur die de moeite waard zijn om een plaatje van te schieten.

Kos1
Kos2 Kos3

Sfeervol Kos stad

Veel toeristen verblijven in Kos stad, waar veel hotels en appartementen te vinden zijn. De echte feestbeest zal hier zeker aan zijn of haar trekken komen. Er zijn tientallen cafés en plekken waar je kunt dansen tot in de vroege uurtjes. Ook de culinaire liefhebber is in Kos stad aan het juiste adres. Van typische Griekse taverna's tot aan Italiaanse en Mexicaanse restaurants. Je kunt er zelfs terecht voor een echte Nederlandse frikandel! Er is veel variatie te vinden in het eten en drinken op Kos. Toch is het wel leuk om eens te genieten van de echte Griekse keuken! Kies daarom voor een taverna waar je verschillende Griekse delicatessen kunt proeven zoals goede gyros of souvlaki, maar ook juist de wat onbekendere gerechten zoals briam, marides en patsá. Wat dat is? Een tipje van de sluier: het is overheerlijk! Bezoek Kos zelf om te genieten van deze lekkere gerechten!

Schilderachtige dorpjes

Naast het bruisende Kos stad kun je op dit eiland tevens terecht voor een beetje rust. Het pittoreske dorp Zia (4), gelegen in de bergen op het eiland, is hier de uitgerekende plek voor. Juist omdat de rest van het eiland zo vlak is, is het extra bijzonder om deze prachtige bergen te aanschouwen. De route er naar toe is ontzettend schilderachtig: je waant je even in een bergachtig land zoals Oostenrijk. De lieflijke straatjes, de vele bloemen en de gezellige taverna's in Zia zelf maken dit dorp tot de perfecte plek om even uit te puffen van de drukte van Kos stad.

KosDe hoofd haven van Kos

Kos, feiten en cijfers

Inwonersaantal Kos: 33.300
Oppervlakte Kos: 287km2
Eilandengroep: de Dodekanesos
Aantal vliegvelden: 1

Bereikbaarheid Kos

Kos heeft een internationaal vliegveld en is vanuit Nederland rechtstreeks te bevliegen. Ook is er een bootverbinding met de eilanden Kalymnos, Rhodos en Nisyros.

Kaart van Kos

Weer & klimaat op Kos

Maand Dagtemperatuur Zonuren per dag Dagen neerslag Temp. zeewater
Januari 15 °C51417 °C
Februari 15 °C51016 °C
Maart 17 °C7816 °C
April 20 °C9317 °C
Mei 25 °C10319 °C
Juni 30 °C12021 °C
Juli 32 °C13023 °C
Augustus 33 °C12024 °C
September 29 °C10124 °C
Oktober 25 °C8625 °C
November 21 °C6720 °C
December 17 °C41318 °C