Afgelopen zomer maakte ik mijn eilanden trip over de Sporaden. Fantastische eilanden die ik kan omschrijven als een stukje paradijs met culturele oudheden en knusse dorpjes. Lees mee!

Het is begin Augustus wanneer ik het vliegtuig van Schiphol pak naar Skiathos. Na een vlucht van ruim 3 uur zet ik mijn voeten op de bodem van het Griekse eiland. Wat mij meteen opvalt is de strak blauwe lucht en de vel brandende zon aan de horizon. Heerlijk mijn vakantie is begonnen!
Mijn trip, of eigenlijk het eilandhoppen, over de Sporaden had ik van tevoren als volgt ingepland: vliegen naar Skiathos en dan per veerboot naar Skopelos en later naar Alonissos. Als afsluiter met een zeilboot meevaren van Alonissos naar het zuidelijker gelegen Skyros waar ik de vakantie afsluit door via Athene weer naar Amsterdam te vliegen.

Verblijf op Skiathos


Blog - Mijn vakantie trip over de Sporaden klein
Skiathos is een wonderschoon eiland met paradijselijke plekjes. Echter doordat het toerisme dit ontdekt heeft kom je ook veel volle stranden tegen in het hoogseizoen. Ik probeerde zoveel mogelijk naar de kleinere lokale strandjes te gaan weg van de massa. Op dit eiland heb ik mijzelf een aantal prima vermaakt, zo ben ik naar de gelijknamige hoofdplaats geweest voor de leuke restaurant en gezellig straatjes. Natuurlijk een kaartje geschreven en gestuurd naar huis.
Skiathos-stad is een populaire en levendige stad, jong en oud vind je er op straat. Zeer vriendelijke mensen die mij regelmatig te woord stonden als ik de weg vroeg naar bezienswaardigheden: de oude haven met haar terrasjes, de winkelstraat ‘Papadiamantis’, het boven de stad uit stekende Agios Nikolaos kerkje en natuurlijk de stranden zijn allemaal bezocht.
Na 4 dagen, vooral luieren en genieten van de stranden op mijn strandbedje, ben ik per veerboot naar Skopelos gevaren.

Verblijf op Skopelos


Mijn doel was vooral na 4 dagen strandvakantie op Skiathos om op Skopelos meer te gaan zien en doen. En dat heb ik gedaan!
Als de boot uit de richting van Skiathos komt, volgt hij lange tijd de kust van Skopelos, langs een reeks stranden en baaien met beboste rotsen erboven, en donkergroene glooiingen waar soms het schitterend witte silhouet van een kerk uitspringt.
Blog - Mijn vakantie trip over de Sporaden klein 3Skopelos heeft, zoals de bewoners mij weten te zeggen, altijd zijn karakter behouden. Je komt er zelfs nog vrouwen in klederdracht tegen. Ik had deze dame dan ook graag op de foto willen nemen maar dat wilde zij niet. Met een plooirok en wit hoofddoekje tegen de blauwe hemel was een mooi plaatje geweest.
Ik verbleef in een bed&breakfast in het gelijknamige dorp Skopelos. Skopelos is een prachtig tegen een heuvel aan liggend dorp. Een dorpje waar rust heerst en waar het leven zit bevindt aan de kade met goedmoedige en levendige mensen. Cafés en souvenirwinkels staan hier zij aan zij en sieren te straatbeeld.

Vanuit Skopelos-stad deed ik mijn ontdekken van dit heerlijke eiland. Het eiland is veel minder toeristische dan Skiathos en heeft prachtige stranden die ik allemaal gezien wilde hebben. Kortom ik ben er actieve dagen van gaan maken waarbij veel zien hoog in het vaandel stond.

Tocht langs de stranden

Lopend en met een gehuurde mountainbike ben ik de kustlijn gaan verkennen. Het eiland heeft mooie stranden, maar voor meer rust kan je beter voor een kiezelstrand dan voor een zandstrand kiezen in deze tijd van het jaar. Vanaf mijn verblijf naar het zuidelijke strand van Stafilos gefietst (4km te zuiden van Skopelos-stad), met zowel zand als kiezels, is prachtig gelegen aan een baaitje omringd door naaldbomen. Vanaf daar verder langs de kust lopend naar het volgende strand gelopen: Velanio een zeer mooi strand. Het ligt iets naar het oosten voorbij een rotsige kaap. Dit is een strand voor naturisten, dat ik links heb laten liggen, maar zag er zeer mooi uit en ben vervolgens weer richting fiets gegaan.
Met de fiets verder naar het westen vertrokken om het strand van Agnontas te bezoeken (3km van Stafilos) Een met kiezels bezaaid strand aan het einde van een nauwe baai, waar enkele zeiljachten en vissersboten liggen. Bij de aanwezige taverna heb ik een heerlijke salade gegeten om even bij te komen van mijn fiets- en wandeltocht en te genieten van het adembenemende uitzicht.
Vanaf hier heb ik de weg vervolgt naar het zandstrand van Limnonari. Vervolgens heb je een paar keer prachtige uitzichten over zee en kwam ik langs een Genuese toren die ooit dienst deed als wachttoren. Daarna gaat de weg landinwaarts het bos in en ben ik weer richting Skopelos-stad gefietst om daar nog even boodschappen te verkrijgen.

De volgende dag ben ik het noordelijke dorp Glossa gaan verkennen. Glossa is een stuk rustiger en authentieker dan Skopelos-stad. Het grote dorp heeft dezelfde betoverende, in de zon schitterende, witte huizen met een netwerk van beschaduwde steegjes, die verlaten zijn tijdens de siësta. Na het zien van alle bezienswaardigheden en de mooiste plekjes met zicht op zee heb ik op het belangrijkste plein van het dorp, waar ook de kerk en de taverna’s met terras liggen, de bus terug genomen naar mijn verblijf op het eiland.

Panormos Beach

Mijn laatste dagje heb ik verleend aan een ochtend met fietsen richting de kleine badplaats Panormos gelegen aan een diepe baai met een grijs kiezelstrand met ook hier weer aan de randen naaldbomen. Na een heerlijke lunch en verfrissende duik ben ik teruggegaan en heb ik mijn spullen gepakt om vervolgens de laatste veerboot te pakken die mij bracht naar het buureiland Alonissos.

Verblijf op Alonissos


Alonissos staat bekend om zijn stranden, de baaien en de onderzeese grotten laat ik mij vertellen wanneer ik aan kom in de haven van Patitiri.
Na het betreden van mijn hotelkamer duurt het niet lang meer voordat ik mijn nachtelijke rust in zet om vervolgens de volgende ochtend weer fris en fruitig van bed te gaan. Tijdens mijn verblijf op Alonissos heb ik het Marine Park bezocht, waar in het kristalheldere water een kleine populatie monniksrobben verblijven. Met een boottocht heb ik dit gebied wat tussen vier eilandjes inlicht, bezocht en ben hierbij helaas geen dolfijnen tegen gekomen waar ik stiekem wel op hoopte. Een leuke excursie die ik iedereen aanbeveel!
Blog - Mijn vakantie trip over de Sporaden klein 4
Naast het regelmatig bezoeken van het oude dorp Alonissos en haar verschillende zuidelijke stranden, de stranden van de oostkust en de vissershaven Steni Vala ben ik na tweedaags verblijf per zeilboot naar Skyros vertrokken om daar nog mijn laatste 3 dagen van de vakantie door te brengen.

Verblijf op Skyros


De zeiltocht van Alonissos naar Skyros was zeer indrukwekkend. Met een Duits tweetal en de kapitein van de 11 meter lange boot zijn wij als een echt team, uiteraard van tevoren geïnstrueerd door de kapitein, aan de overtocht begonnen. Er stond een lekker windje waardoor wij een uur eerder aankwamen dan gepland in de haven van Skyros-stad, oftewel Chora.
De drie dagen op Skyros zijn niet intensief geweest met bezoekjes aan de verschillende plaatsen van het eiland maar bevonden zich vooral rondom de hoofdplaats. Heerlijk uitslapen, slenteren door de stad en ‘s middags naar het strand. De laatste dag vloog ik helaas eind van de ochtend alweer richting huis. Ik had graag pas eind van de dag gevlogen maar door een (verplichte) overstap op Athene had ik geen andere keus.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.